25 Listopad 2016

PROSLAVA 67. OBLJETNICE PARKA

Prošli tjedan u srijedu 19.10.2016. svečanim programom u multimedijalnoj dvorani posjetiteljskog centra „Podzemni grad Paklenice“ obilježena je 67. obljetnica osnutka Nacionalnog parka Paklenica. Pozdravnim govorom svečanost je otvorio ravnatelj JU NP Paklenica Zlatko Marasović, a zatim je voditeljica službe prezentacije Dragica Jović nastavila moderirati skup.

Predstavnik Stanice planinarskih vodiča Zagreb Željko Avdagić predstavio je Memorijalnu planinarsku obilaznicu Planinske satnije Velebit pod nazivom „Vila Velebita“. Otvorena je u spomen na Planinsku satniju Velebita koju su za vrijeme Domovinskog rata sačinjavali iskusni planinari sa željom da pomognu u obrani domovine na terenu na kojem su najsposobniji, u planini. Obilaznica se sastoji od tri etape i 19 kontrolnih točaka, organiziranih prema ratnom putu Planinske satnije Velebit na području Nacionalnog parka Paklenica i Tulovih greda, a za prolazak cijele obilaznice potrebno je 3-4 dana. Autor obilaznice je Željko Avdagić, a osnivači i suosnivači obilaznice su Planinarsko društvo Sveučilišta „Velebit“, Hrvatski planinarski savez, Stanica planinarskih vodiča Zagreb i Javna ustanova Nacionalni park Paklenica. Pročelnik Stanice planinarskih vodiča Zagreb Alan Čaplar nadovezao se na prethodno predavanje i nadopunio ga primjerima suradnje u protekloj godini između Hrvatskog planinarskog saveza, Komisije za vodiče i Nacionalnog parka Paklenica.

Novu publikaciju JU NP Paklenica „Vodozemci i gmazovi NP Paklenica“ koja je upravo izašla iz tiska predstavio je stručni voditelj Parka dr.sc. Gordan Lukač. Vodič je rezultat višegodišnjeg praćenja vodozemaca i gmazova na terenu na prostoru NP Paklenica, a obrađeno je ukupno 7 vrsta vodozemaca i 27 vrsta gmazova.

Najnoviji broj Pakline, časopisa koji izdaje JU NP Paklenica, predstavila je stručna savjetnica Natalija Andačić i to predavanjem u kojem je dan naglasak na mnogobrojne aktivnosti koje su provedene u Ustanovi u proteklih godinu dana. Paklina je časopis JU NP Paklenica koji izlazi jednom godišnje, a namijenjen je posjetiteljima Parka i lokalnom stanovništvu. Cilj ovog časopisa je kontinuirano informiranje o aktivnostima i radu Ustanove, ali i o ostalim zanimljivostima vezanima za NP Paklenicu.

Na proslavi obljetnice prisustvovao je i predsjednik IRF-a International Ranger Federation (Međunarodne rendžerske asocijacije) Sean Willmore. Bivši australski rendžer je ujedno utemeljitelj zaklade „The Thin Green Line“ koja skrbi o renđerima i njihovim obiteljima diljem svijeta. Samo u protekloj godini život je izgubilo 108 rendžera, a polovica je ubijena od strane krivolovaca. Sean Wilmore je 2007. snimio i svjetski poznati dokumentarni film „The Thin Green Line“ koji govori o opasnostima s kojima se rendžeri susreću u svom svakodnevnom poslu.


Na fotografiji (s lijeva na desno): Franjo Špalj (glavni čuvar prirode JU NP Paklenica), Saša Banić (stručni voditelj JU Maksimir), Sean Willmore, Lana Malović (čuvarica prirode JU Maksimir), Branko Štivić (glavni čuvar prirode JU Maksimir i predsjednik udruge Croatian Ranger) i Vladimir Lopac (čuvar prirode JU NP Sjeverni Velebit)

Nakon svečanog dijela za sve prisutne organiziran je i izlet u Park u špilju Manita peć i u Lugarnicu.