Posjetiteljski centar „Podzemni grad Paklenice“

Dragi posjetitelji Nacionalnog parka Paklenica, posjetiteljski centar "Podzemni grad Paklenice" je otvoren za posjete svakodnevno od 8:00 do 16:00 h.

 

Za više informacija slobodno nam se obratite na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonski na 023 369 202.

 

U kanjonu Velike Paklenice nalaze se podzemni tuneli popularno zvani „Bunkeri“ koji su izgrađeni u razdoblju od 1950. do 1953. Tunele je gradila Jugoslavenska vojska za vrijeme političke krize između Jugoslavije i Sovjetskog saveza (SSSR-a). Što se krije iza zazidanih okana u kanjonu Velike Paklenice bila je strogo čuvana tajna sve do početka Domovinskog rata 1991. godine, kada je prostor od preko 1.500 četvornih metara Hrvatska vojska počela koristiti kao skladište. Po završetku Domovinskog rata Javna ustanova „Nacionalni park Paklenica“ dobiva ovaj prostor na trajno korištenje. Vidjevši u navedenom prostoru veliki potencijal još 2000. godine uprava Parka započela je njihovo uređenje u prezentacijski centar. U kolovozu 2016. napokon su posjetitelji dobili priliku vidjeti produkt dugogodišnjeg rada jer je prezentacijski centar „Podzemni grad Paklenice“ i službeno otvoren.

Posjetitelji trenutno mogu uživati u „Malom centru penjanja“ koji se nalazi u multifunkcionalnoj dvorani u sklopu koje se nalazi i umjetna stijena na kojoj mogu napraviti i svoje prve penjačke pokrete. U dvorani na zidovima se nalazi nekoliko ekrana pomoću kojih se na interaktivan i zabavan način mogu upoznati s penjanjem uz „Mali penjački rječnik“, „Kratku povijest penjanja“ i „Školu vezanja čvorova“.


U drugom dijelu centra posjetitelji mogu saznati informacije o prvim penjačima u Paklenici, te saznati detalje iz života Dragutina Brahma koji je poznat kao prvi penjač u Paklenici. Posjetitelji se mogu upoznati i s radom Hrvatske gorske službe spašavanja i čuti zanimljive priče spašavatelja o njihovim iskustvima, a u blizini nalaze se i njihove prostorije jer u vrijeme sezone brinu o sigurnosti posjetitelja. U završnom dijelu centra uz izložak „Ruksak“ posjetitelji još jednom mogu pročitati savjete o dobroj pripremi za planinarenje i provjeriti imaju li svu potrebnu opremu prije nego što se upute dalje na planinarenje.

U sklopu Posjetiteljskog centra, otvorena je suvenirnica te caffe bar "Bunker"