13 Kolovoz 2016

Blagdan Velike Gospe

Na Velikom Rujnu, najvećoj velebitskoj visoravni smještenoj na 900 m nadmorske visine iznad Starigrad - Paklenice, leže ostaci stare te nova crkva Majke Božje. U prošlosti je ovdašnje stanovništvo živjelo uglavnom od stočarstva, te je veći dio godine radi ispaše stoke boravilo u udaljenijim velebitskim zaseocima, zbog čega je i sagrađena ova crkvica tako visoko u planini. Kako je s vremenom crkvica postala tijesna za pučanstvo starigradskog područja, 1930.g. zahvaljujući zalaganju legendarnog starigradskog svećenika i planinara don Ante Adžije, narod je izgradio novu crkvu u neposrednoj blizini, i to koristeći kamen stare crkve koja je u cijelosti razgrađena.

Iako se način života na ovim prostorima promijenio jer se stanovništvo 60-ih godina 20.stoljeća preselilo na obalu i posvetilo turizmu, zadržan je običaj hodočašćenja u crkvu Majke Božje povodom blagdana Velike Gospe 15. kolovoza.

Tako se svake godine brojni hodočasnici upute prema Velikom Rujnu, gdje se nakon svečane svete mise u crkvi Majke Božje razvije veličanstvena procesija.

Ovo je svetište kardinal Franjo Kuharić proglasio zavjetnim svetištem hrvatskih planinara za koje će se večer uoči svetkovine održati misno slavlje u nedjelju 14. kolovoza u 20,00 sati na Velikom Rujnu.

Na Veliku Gospu u ponedjeljak 15. kolovoza održat će se svečano misno slavlje ispred crkve Velike Gospe na Rujnu, s početkom u 11,00 sati, a potom i procesija.

Svim vjernicima koji slave Veliku Gospu čestitamo ovaj veliki blagdan, a svim posjetiteljima Općine Starigrad i Nacionalnog parka Paklenica želimo ugodan boravak!