25 Srpanj 2016

Novo vozilo za borbu protiv požara

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović danas je u Ozlju preuzeo osam protupožarnih vozila vrijednih 3,3 milijuna kuna koje je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nabavilo kroz Projekt integracije u EU Natura 2000.

Protupožarna vozila će se do kraja srpnja rasporediti u nacionalnim parkovima Brijuni, Mljet i Paklenica te parkovima prirode Biokovo, Lastovsko otočje, Učka, Telašćica i Vransko jezero. Ti parkovi su najugroženiji požarima zbog svojeg položaja i mikroklime.

„Zbog posljedica klimatskih promjena obalni dio Hrvatske suočava se sa sve većom opasnošću od požara. Tome svakako treba pridodati i ljudsku nepažnju koja je česti uzrok požara. Našim zaštićenim područjima koja su najugroženija vatrenom stihijom moramo osigurati jake alate kako bi se lakše suočili s tom opasnošću. Ovih osam vozila pomoći će parkovima da spriječe veće požare“ – kazao je ministar zaštita okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Radi se o pick-up vozilima s vatrogasnim pumpama. Ta će se vozila za vrijeme požarne sezone koristiti u protupožarnoj zaštiti. Zbog svoje veličine i brzine ta će vozila moći brzo stići do požarišta prije nego se vatra znatnije proširi i tako spriječiti veće štete. Ostatak godine koristit će se za održavanje i čišćenje protupožarnih putova.

„Apeliram na naše građane da prilikom boravka u prirodi paze gdje bacaju opuške i pale vatru. Naša je dužnost da odgovornim ponašanjem spriječimo požare.“ – istaknuo je ministar Dobrović.

Vatrogasne pumpe na vozila su montirana u tvrtki Flammifer iz Ozlja.