30 Travanj 2016

Otvorenje 17. Međunarodnog susreta penjača Paklenica 2016.

Večeras je po prvi put Međunarodni susret penjača otvoren u novom interpretacijskom-edukacijskom centru Podzemni grad Paklenica.
Velika francuska firma outdoor opreme Millet, ovogodišnji je sponzor glavnog natjecanja Millet Rise Up Speed Climbing, te je projekcijom filma Millet Rise Up započeo i ovogodišnji susret penjača. Film je predstavio predstavnik Milleta Ladislav Mašek.
I ove godine naši prijatelji i partneri iz Španjolske došli su sudjelovati na ovogodišnjem penjačkom maratonu sa čak 4 tima, a Rafael Vadillo Lozano organizator penjačkog maratona Rally 12h Climbing Terradets u Španjolskoj, predstavio je njegovo ovogodišnje izdanje.
Nakon prvih projekcija posjetitelji su izašli vani u prostor kanjona kako bi prisustvovali spektakularnoj izvedbi Marije Šćekić. Riječ je o vertikalnoj plesnoj predstavi "Mala tragedija" posvećenoj zaštiti ptica grabljivica u Hrvatskoj.

Večer je nastavljena otvorenjem IX. izdanja Paklenica Film Festivala.
Izvan konkurencije je prikazan animirani film Siniše Mataića "Penjači" prošlogodišnji pobjednik Paklenica film festivala, koji je prošli mjesec u Tokiju na prestižnom festivalu animiranog filma Tokyo Anima Award osvojio dvije nagrade (nagradu za najbolji film u kratkometražnoj konkurenciji i nagradu guvernera Tokija). Film govori o dva penjača, Jasonu i Alanu, dvojici najboljih prijatelja različitih karaktera, povezanih zajedničkom ljubavi prema penjanju, koji kao iskusni penjači kreću na još jedan izazov u njihovoj penjačkoj karijeri. Njihov cilj je ispenjati dug i težak smjer u Anića kuku, a kad se nađu u situaciji opasnoj po život njihove različite osobnosti dožive transformaciju.
Ovogodišnji pobjednik IX. Paklenica Film Festivala je film Marije Šćekić nastao u produkciji Histera Nove i Filma 54 "Babine suze". Film je posvećen Mariji i Josipu Ramiću, posljednjim stanovnicima Paklenice. Nagrade za pobjednicu omogućio je Bluesun Hotel Alan.