30 Ožujak 2016

Animirani film o NP Paklenici osvojio vrijedne nagrade u Tokiju

Kratkometražni animirani film “Penjači” („Off Belay“) Siniše Mataića, penjača i animatora iz Zagreba (član AO Matica i SPK Pulfer), na prestižnom festivalu animiranog filma Tokyo Anima Award osvojio je dvije vrijedne nagrade. Festival je održan u Tokiju od 18. do 21. ožujka , a u konkurenciji od čak 522 kratka i 24 dugometražna filma, film Siniše Mataića dobio je nagradu za najbolji film u kratkometražnoj konkurenciji i nagradu guvernera Tokija.

Film govori o dva penjača, Jasonu i Alanu, dvojici najboljih prijatelja različitih karaktera, povezanih zajedničkom ljubavi prema penjanju, koji kao iskusni penjači kreću na još jedan izazov u njihovoj penjačkoj karijeri. Njihov cilj je ispenjati dug i težak smjer u Anića kuku, a kad se nađu u situaciji opasnoj po život njihove različite osobnosti dožive transformaciju.

Režiju, scenarij, ilustracije i animaciju potpisuje Siniša Mataić, script editor bio je Lars Kramhøft, dodatnu animaciju radili su Jonas Mølgaard Jensen, Andreas Husballe, Natalia Marcos, Daniel Damm i Stjepan Milas, za pozadine su bili zaduženi Natalia Marcos i Siniša Mataić, a za bojanje je bila zadužena Marina Mataić. 3D modeliranje potpisuje Marco Martellato, oblikovanje zvuka Thomas Ahlmark, glazbu potpisuju Own Road/Simon Skjødt Jensen, a glasove su dali Jake, Shilo Duffy i Draško Ivezić. Film je nastao u produkciji Luma filma, a producentica je Maša Udovičić.

Film je sufinancirao Hrvatski audovizualni centar (HAVC), a partneri produkcije bili su Open Workshop Viborg i Bold Studio Zagreb, te Nacionalni Park Paklenica i dvorana Fothia.

 Off Belay (Penjači) trailer from LUMA FILM on Vimeo.