10 Prosinac 2015

VDF - Vertikal dance forum

U subotu 5. prosinca 2015. u mjesnoj vijećnici u Starigradu - Paklenici predstavljen je međunarodni razvojni projekt "VDF - Vertical Dance Forum" kojeg čini sedam voditelja renomiranih plesnih kompanija (Irska, Italija, Francuska, Hrvatska, Velika Britanija, Kanada) i tri profesionalna riggera/ članova gorskih službi spašavanja iz North Walesa, Kanade i Hrvatske s različitim i komplementarnim iskustvima iz područja zaštite, osiguranja i mjera sigurnosti pri visinskom radu.

VDF je održan u Starigradu Paklenici i Nacionalnom parku Paklenica od 2. - 7. prosinca 2015. g. u organizaciji Marije Šćekić - Umjetničke organizacije Histeria Nova i Nacionalnog parka Paklenica. Stvaranje europske i međunarodne skupine proizlazi iz želje za okupljanjem stručnjaka u vertikalnom plesu s različitim iskustvima s ciljem rasprave i zajedničkog propitivanja koje je relevantno za evoluciju ove još uvijek mlade grane umjetnosti, te razmišljanja o njezinom širenju i razmišljanja o novim smjerovima.

Skupinu čine stručnjaci vertikalnog plesa s različitim i komplementarnim iskustvima. Neki su umjetnički direktori vlastitih skupina; neki su nezavisni umjetnički direktori koji rade na projektima drugih umjetnika. Neki se već godi-nama bave vertikalnim plesom, drugi pak uvode ovu vrstu umjetnosti u svoja područja. Neki rade istraživanja u sklopu fakulteta; neki vode terenska istraživanja, itd.

Članovi VDF-a su:
1. Fabrice Guillot – Retouramont and Vertical Dance Centre (Francuska)
2. Kate Lawrence & 3. Simon Edwards – Vertical Dance Kate Lawrence (Sjeverni Wales)
4. Julia Taffe & 5. Colin Zacharias – Aeriosa (Kanada)
6. Wanda Moretti – Il Posto (Italija),
7. Chantal McCormick – Fidget Feet Aerial Dance and Irish Aerial Creation Centre (Irska),
8. Marija Šćekić– Histeria Nova (Hrvatska)
9. Lindsey Butcher – Gravity & Levity (Ujedinjeno Kraljevstvo)

CILJEVI I PROJEKTI
Forum vertikalnog plesa rezultat je želje za razmjenom iskustava i znanja s ciljem sudjelovanja u razvoju, promociji i širenju vertikalnog plesa u čitavoj njegovoj raznolikosti.
Projekt se fokusira na ŠIRENJU što obuhvaća nekoliko elemenata:
Istraživanje i informiranje o porijeklu i pozadini VP-a -> Odakle dolazi VP? Tko ga je stvorio? Gdje se trenutačno nalazimo? Itd.
Osobno propitivanje što kako bi trebala izgledati cjelokupna obuka VP-a i na koji način praksa VP-a obogaćuje druge prakse (ples, kazalište, cirkus, itd.) i različite publike (mladi ljudi, invalidi, itd.).
Podjela i razmjena znanja i iskustva o dobrim praksama koje se odnose na sigurnost i zaštitu -> pravila ne postoje, samo savjeti
Analiza repertoara i teorije VP -> može li se VP smatrati „novom umjetnošću“?

ALATI I REZULTATI
Brošura kojom se predstavlja proces vertikalnog plesa.
Cilj VDF-a je ponuditi referenti alat umjetnosti, predstaviti razvoj, perspektive i identitet VP-a na europskoj i međunarodnoj razini.
Kurikulumi za podučavanje i obučavanje vertikalnog plesa budućih profesionalnih plesača, koji su rezultat razmišljanja i tečajeva obuke koje su vodili članovi Foruma.
Praktične skripte o materijalima i nekim tehnikama, uz potpuno informativan i preventivan pristup. Nije namjera formuliranje pravila, nego dopuštanje profesionalnim plesačima da bolje upoznaju svoj materijal i pojačaju svoju sigurnost.
Referentna internetska stranica
Javni susreti i događanja, radionice i debate.

Pokrovitelji:
Vertical Dance Forum
Ministarstvo kulture RH
TZ Općine Starigrad