23 Listopad 2015

Natura 2000 – čuvamo što je priroda stvarala stoljećima

Po očuvanoj prirodi Hrvatska je među najbogatijim zemljama Europe. S pravom i ponosom možemo reći - Hrvatska je nacionalni park Europe. Trećina našeg teritorija je dio ekološke mreže Natura 2000. Pod nazivom Parkovi Hrvatske okupljamo 8 nacionalnih parova i 11 parkova prirode. Svaki je jedinstven i sve ih se isplati obići u što se uvjeri 2,7 milijuna posjetitelja koliko ih parkovi godišnje privuku.
 
Dok čuvamo naša zaštićena područja, stvaramo mogućnosti za sve koji žive u okolici parkova. I to kroz održivi razvoj, prvenstveno temeljen na zelenom turizmu, održivoj poljoprivredi i održivim uslugama. Preduvjet razvoja su ulaganja - kako bismo dodatno podignuli razvojni potencijal parkova i omogućili povećanje broja posjetitelja, a da se ne ugroze njihovi temeljni fenomeni, ulažemo u infrastrukturu više nego ikada. U posljednje tri godine u posjetiteljsku infrastrukturu, izgradnju posjetiteljskih centara, uređenje šetnica, pristupa i drugih sadržaja, uložili smo preko 400 milijuna kuna. Trenutno pripremamo projekte vrijedne preko pola milijarde kuna koje ćemo prijaviti za financiranje iz EU fondova. Kroz ovakve projekte stvaramo zelena radna mjesta - u samim parkovima, ali i u cijelim regijama u kojima se oni nalaze.
 
Ulažemo da bismo rasli i razvijali se pazeći da pri tom očuvamo ono što je priroda stvarala stoljećima i što nam je povjereno da u najboljem stanju očuvamo za buduće generacije. Pozivamo te da nam se pridružiš u podizanju svijesti o važnosti zaštite prirode i okoliša. Fotografiraj ono što je tebi vrijedno, bilo da je riječ o prirodnim ili tradicijskim vrijednostima, i podijeli to s nama na Instagramu uz #menivrijedno.
 
Više na www.menivrijedno.hr

 You tube kanal