28 Veljača 2018

Predavanje doc.dr.sc. Dalibora Paara o špiljama i istraživanju drugih planeta

U petak 3.2.2017. s početkom u 19h u dvorani pokraj Upravne zgrade JU NP Paklenica (Dr. F. Tuđmana 14a, 23244 Starigrad - Paklenica), doc.dr.sc. Dalibor Paar sa Sveučilišta u Zagrebu, Fizički odsjek PMF-a održat će zanimljivo predavanje pod nazivom:  Istraživanja drugih planeta: Znanstvena znatiželja ili priprema odstupnice za čovječanstvo.

Znate li da se u našoj neposrednoj blizini nalaze lokacije potpuno drugačije od okoliša koji poznajemo, koje su poput onih na kojima astronauti vježbaju za iduće svemirske misije? Zašto jedan od najslavnijih živućih znanstvenika, fizičar Stephen Hawking kaže: „Moramo kolonizirati druge planete, ili smo gotovi!“. Što se dogodilo Marsu i da li je nekad bilo života na njegovoj površini? Ako da, da li su neki od živih organizama preživjeli kataklizmu koja mu se dogodila? Čeka li slično Zemlju?

Speleološka djelatnost na Zemlji u ovom tisućljeću dobiva na značaju zbog više aspekata. Zahvaljujući napretku znanosti, špilje postaju jedan od ključnih izvora informacija o geološkim, klimatskim i biološkim događajima i procesima u životu Zemlje, milijunima godina unazad. Pitka voda postaje globalno važan resurs, a upravo krš karakteriziraju kompleksni sustavi gdje voda ima ključnu ulogu u formiranju špilja i jama. No špilje zadnjih godina dobivaju još jednu važnu ulogu, ulogu u istraživanjima drugih planeta. U njima se razvijaju speleološke i znanstvene tehnike koje bi se primijenile u svemirskim istraživanjima. Uz to zbog specifičnih „vanzemaljskih“ uvjeta postaju službeni poligon za pripremu astronauta za svemirske misije.

Naš planet Zemlja nije stabilan sustav, posebice ako se gleda na vrlo dugim vremenskim skalama. Na tu činjenicu nas početkom ovog tisućljeća podsjećaju brojni prirodni događaji, od potresa, vulkanskih erupcija do klimatskih poremećaja. Znanstveno je utvrđeno da su globalna zatopljenja i ledena doba, udari velikih meteorita, erupcije vulkana, tektonika ploča i niz drugih događanja puno puta značajno mijenjali uvjete za život na površini Zemlje. Napredak istraživanja svemira, prije svega planeta Sunčevog sustava koji su nam lakše dostupni u okviru razine današnje tehnologije postavlja logično pitanje: da li je moguće stvoriti rezervnu poziciju u slučaju da u nekom trenutku Zemlja ne bude pogodna za život? Današnja razina tehnologije i tempo kojom se ona razvija kolonizaciju drugih planeta pomiče iz znanstvene fantastike u znanstvenu realnost. Odgovor na ova i mnoga druga pitanja poput vrlo značajnog, da li je nekada bilo života na Marsu, ne možemo lako naći na njegovoj površini koja je neprestano izložena utjecajima iz svemira. Trebamo otići ispod površine, a za takva istraživanja ima izvrsnih mogućnosti i bez velikih količina opreme. Naime, kao i na Zemlji, na Marsu se nalaze brojne duboke i dugačke špilje i one predstavljaju perspektivu za traženje odgovora na sva postavljena pitanja.