13 Listopad 2015

Proslava 66. obljetnice Parka

U subotu 10.10.2015. u dvorani hotela „Vicko“ u Starigrad – Paklenici, prigodnim programom obilježena je 66. obljetnica Nacionalnog parka Paklenica.  Nakon pozdravne riječi ravnatelja JU NP Paklenica Zlatka Marasovića i potpredsjednika Društva slovensko – hrvatskog prijateljstva Mitje Lamuta, stručni voditelj NP Paklenica dr.sc. Gordan Lukač predstavio je 3. broj časopisa Paklina i održao zanimljivu prezentaciju o svim ključnim događajima u povijesti Parka. Paklina je časopis JU NP Paklenica koji izlazi jednom godišnje, a namijenjen je posjetiteljima Parka i lokalnom stanovništvu. Cilj ovog časopisa je kontinuirano informiranje o aktivnostima i radu Ustanove, ali i o ostalim zanimljivostima vezanima za NP Paklenicu. U ovogodišnjem broju u Paklini je na čak 72 stranice objavljen cijeli niz zanimljivih članaka, kao što su opažanje danjih leptira u NP Paklenici, trebaju li se biljke depilirati, o pakleničkoj fauni (o medvjedu, kornjašima, dinarskomi voluharu, gušterima, pticama) i raznim drugim temama.Ravnatelj Zlatko Marasović u ime JU NP Paklenica dodijelo je zahvalnicu 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, za iznimnu pomoć u akcijama spašavanja posjetitelja i organizaciji transporta u Nacionalnom parku Paklenica. Zahvalnicu je primio bojnik Ante Siniša Kozina zapovjednik Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze.Zahvalnica je dodijeljena i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja za brigu o sigurnosti posjetitelja Nacionalnog parka, a zahvalnicu je u ime HGSS-a primio Maksimiljan Babić, pročelnik HGSS Stanice Zadar.

Društvo slovensko – hrvatskog prijateljstva odabralo je Paklenicu kao mjesto gdje se godinama sastaju hrvatski i slovenski penjači i na kojem su željeli proglasiti počasnim članovima njihovog društva poznate alpiniste Stipu Božića i Viki Grošelja. U ime Društva slovensko – hrvatskog prijateljstva priznanja su im predali Mitja Lamut i Zlatko Katalenić.

Viki Grošelj i Stipe Božić su nakon dodjele priznanja predstavili knjigu „Alpine Warriors“ Bernadette McDonald posvećene slovenskom alpinizmu i održali dojmljivu prezentaciju. Ova knjiga opisuje zlatno doba slovenskog alpinizma i fantastične uspone na najviše vrhove svijeta.

Uzvanici su nakon svečanog dijela imali i priliku posjetiti Park i podzemne tunele Bunkere u kojima su trenutno u tijeku radovi uređenja tunela u posjetiteljski centar „Podzemni grad Paklenica“.

 

FOTOGALERIJA