07 Listopad 2015

Svjetski dan čistih planina

Povodom Svjetskog dana čistih planina 26. rujna 2015., članovi Speleološkog odsjeka „Liburnija“ Planinarskog društva „Paklenica“ iz Zadra i djelatnici JU NP Paklenica organizirali su zajedničku akciju čišćenja jame „Snježnica na Buljmi“.

Jama je prvi put istražena 1968. godine, a 2001. i 2006. prilikom posjeta speleolozi su zabilježili da se u njoj nalazi veća količina raznog otpada (uglavnom konzervi), ubačenog za vrijeme Domovinskog rata. Kroz cijelu godinu u jami se nalaze debele naslage snijega, pa nije bilo moguće doći do smeća. Budući da se zbog visokih temperatura tijekom ovog ljeta većina snijega otopila, bila je ovo idealna prilika za njeno čišćenje.

Prema morfološkom tipu jama je jednostavan speleološki objekt, nastala duž sustava izrazitih tektonskih pukotina. Ulazna vertikala jame duboka je 27 m, a ukupna duljina objekta je 50 m. Upravo zbog vertikalnog ulaza u jamu potrebno je poznavati speleološke tehnike kretanja po užetu da bi se u nju moglo ući. Jama se nalazi na 1350 m nadmorske visine, pa je do nje trebalo odnijeti u ruksacima svu potrebnu opremu za izvlačenje smeća s njenoga dna.

Cijelu akciju su otežale i nepovoljne vremenske prilike. Jaka bura koja je puhala, popraćena s kišom, ipak nije uspjela zaustaviti sudionike akcije da izvuku vani sve smeće pronađeno u jami. Uspješnim završetkom ove akcije možemo reći da je podzemlje Paklenice sada potpuno čisto! Nekoliko dana nakon akcije djelatnici NP Paklenica su kompletno smeće sanijeli s planine u ruksacima.

Ovom akcijom htjeli smo ujedno dati i podršku inicijativi hrvatskih speleologa pod nazivom „Čisto podzemlje“, kojoj je cilj zaustaviti bacanje otpada u podzemlje. U tu svrhu izradili su online baza podataka u koju se stalno unose podaci o speleološkim objektima s otpadom u RH i na taj način pokušavaju potaknuti njihovo čišćenje. Stranicu inicijative možete posjetiti na www.cistopodzemlje.info

FOTOGALERIJA