23 Rujan 2015

Jesenska selidba ptica

Jesenska selidba ptica u NP Paklenica već je započela krajem srpnja 2015. god. U grmlju i šumarcima se mogu promatrati različite vrste ptica pjevica koje prelijeću do svojih tropskih zimovališta u Africi.
Tako šumski zviždak (Phylloscopus sibilatrix) duljine 11- 12,5  cm, težine od 8-12 g prelijeće Sredozemlje i u studenom ili prosincu dostiže do svojih zimovališta u tropskoj Africi od Sierra Leonea na zapadu pa do zapadne Ugande na istoku, oko Ekvatora. Milijuni šumskih zviždaka zimuju u tropskim šumama, u kojima pronalaze obilje kukaca kojima se hrane. Šumski zviždak naočigled mala ptica prelijeće udaljenosti od 3.000 do 4. 000 km samo u jednom smjeru! 
Većina ptica selica  na selidbi je iz srednje i dijelom istočne Europe, ali, vjerojatno i iz unutrašnjosti Hrvatske. Na žalost, još uvijek nema puno nalaza prstenovanih ptica, pa se većinom radi o pretpostavkama.
Šume i šumarci nacionalnog parka prava su oaza i kratkotrajno odmorište mnogobrojnim pticama selicama na proputovanju do afričkih zimovališta, posebno u obalnom području, na platou između kanjona Velike i Male Paklenice, u bukovim i crnoborovim šumama Velikog Rujna, kao i pretplaninskim bukovim šumama oko Oglavinovca, Javornika, Struga, pa do Klimente, Bunovca i izvorišnih dijelova Male Paklenice.