11 Kolovoz 2015

Orao zmijar

Orao zmijar (Circaetus gallicus) danas spada u skupinu ugroženih (EN-endangered) ptica grabljivica Hrvatske. Kao što mu i ime kaže, hrani se zmijama i gušterima koje čine više od 95% prehrane. Izuzetno je spretan i brz letač koji satima lebdi i kruži iznad krških staništa u potrazi za plijenom. Raspon krila je 170 cm, a glava vrlo krupna s velikim očima. Selica je koja u rujnu i listopadu seli u sjevernu Afriku, a ukoliko su zime blage, prezimljava u manjem boju u Sredozemlju. U 2014. god. u NP Paklenica su se gnijezdila 4 para. U 2015. god. promatrana su tri para. Sve veću opasnost za vrstu predstavljaju, osim pucanja neodgovornih lovaca i klimatske promjene, zahlađenja u vrijeme selidbe, ali i kemikalije koje se koriste u zimovalištima Afrike.