04 Kolovoz 2015

Jeste li vidjeli jelenka?

Ljubitelj ste prirode? Često boravite u njoj i nailazite na razne vrste biljaka i životinja o kojima želite saznati nešto više i sudjelovati u njihovom očuvanju?

Uključite se i aktivno sudjelujte. Pitate se kako?! Lako!

Zbog očuvanja jelenka, a sukladno obvezi iz Direktive o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore Europske unije, Hrvatska je odredila područja važna za očuvanja jelenka koja su dio Ekološke mreže Republike Hrvatske, odnosno Natura 2000 ekološke mreže Europske unije. Nacionalni park Paklenica je također važno područje za očuvanje jelenka. 

Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) poziva sve koji opaze jelenka u prirodi da prijave svoje opažanje i pošalju fotografiju.

Kada nađete jelenka u prirodi, pokušajte ga fotografirati te pošaljite fotografiju i sljedeće podatke na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.:
•    datum kada ste ga vidjeli
•    lokaciju gdje ste ga vidjeli (GPS ili opisnu ako nemate GPS uređaj)
•    vrijeme kada ste ga vidjeli

Vaš doprinos očuvanja ovu iznimne vrste bit će nagrađen - svaki 100-i nalaz i najljepša fotografija jelenka zaslužit će dostupan komplet Crvenih knjiga ugroženih biljnih i životinjskih vrsta Republike Hrvatske.

Više o jelenku pročitajte na stranicama DZZP-a.

(Tekst preuzet s web stranice www.dzzp.hr)