06 Srpanj 2015

Održana radionica "Botanika i beskralježnjaci" u sklopu projekta "Pogled u divljinu"

Prošli tjedan u Krasnu 2. i 3. srpnja održana je četvrta radionica u sklopu projekta "Pogled u divljinu" na temu "Botanika i beskralježnjaci". I ovu radionicu su organizirali članovi udruge BIOM, a na njoj je sudjelovalo tridesetak  predstavnika JU Nacionalni park Paklenica, JU NP Sjeverni Velebit, JU Park prirode Velebit, JU Pećinski park Grabovača i udruge Lička ekološka akcija.

Prvi dan radionice održana su stručna predavanja u upravnoj zgradi Javne ustanove Nacionalni park Sjeverni Velebit. Dr.sc. Toni Koren iz Hyle održao je predavanje o beskralježnjacima, njihovom monitoringu i čestim i karizmatičnim vrstama. Nakon predavanja sudionici su se podijelili u grupe, dobili su determinacijske ključeve i trebali su prepoznati pojedine kukce. Nakon beskralježnjaka Tomislav Hudina iz BIOM-a upoznao je polaznike radionice s osnovama botanike, te metodama monitoringa vaskularne flore, čestim i karizmatičnim vrstama. Kao i kod beskralježnjaka nakon predavanja nastavljen je rad u grupama i prepoznavanje pojedinih vrsta biljaka. U večernjim satima na Apatišanu dr.sc. Toni Koren demonstrirao je način monitoringa s piramidom, svjetlosnom zamkom za rad s noćnim beskralježnjacima.

Drugi dan radionice na području Alana i Lubenovca napravljen je terenski izlet, šetnja po prirodi uz interpretaciju botanike i beskralješnjaka. Sudionici su podijeljeni u dvije grupe, grupu za beskralježnjake vodio je dr.sc. Toni Koren, a grupu za botaniku Tomislav Hudina. Tom prilikom na području Alana zabilježili su čak 27 različitih vrsta danjih leptira i naučili mnogo korisnih stvari koje će im poslužiti u njihovom daljnjem radu.

FOTOGALERIJA