15 Lipanj 2015

Radionica promatranja ptica u sklopu projekta "Wildlife Watch"

Prošli tjedan 11. i 12. lipnja u NP Paklenici, održana je treća radionica u sklopu projekta "Pogled u divljinu: izgradnja kapaciteta za održivo korištenje praćenja sastavnica prirode". Radionicu su organizirali članovi udruge BIOM, koji su ujedno i nositelji projekta, a na radionici je sudjelovalo tridesetak predstavnika partnera iz javnih ustanova; JU Nacionalni park Paklenica, JU NP Sjeverni Velebit, JU Park prirode Velebit, JU Pećinski park Grabovača i udruge Lička ekološka akcija.
Tema treće radionice bile su ptice. Prvi dan radionice održan je cijeli niz predavanja. Vedran Lucić iz udruge BIOM održao je nekoliko predavanja na kojima su polaznici stekli osnovna znanja o pticama, o obavezama monitoringa ptica, o pticama i turizmu, o opremi za promatranje i rad s pticama i o metodama istraživanja ptica. Čuvari prirode iz JU Park prirode Velebit, Tomislav Rukavina i Josip Tomaić, održali su zanimljivo predavanje o monitoringu tetrijeba gluhana (Tetrao urogallus), dok je stručni voditelj JU NP Paklenica dr.sc. Gordan Lukač predstavio aktivnosti i rezultate monitoringa ptica u NP Paklenica.
Drugi dan radionice polaznici su proveli na terenu u NP Paklenici, na promatranju ptica sa stručnim vodstvom. Na terenu su polaznici uz stručnu pomoć, prepoznali čak 20 različitih vrsta ptica i stekli znanja i smjernice za daljnje učenje i napredovanje.

FOTOGALERIJA