20 Listopad 2014

Proslava 65. obljetnice NP Paklenica

U petak 17.10.2014. održana je središnja proslava 65. obljetnice Nacionalnog parka Paklenica u hotelu Alan u Starigradu - Paklenici, na kojoj je prisustvovalo preko 120 uzvanika.

Proslava je obilježena predstavljanjem Geološkog vodiča kroz NP Paklenicu čiji su autori dr.sc. Ivo Velić, prof.dr.sc. Josipa Velić, prof.dr.sc. Igor Vlahović i  dr.sc. Marko Cvetković. Geološki vodič je najprije predstavio prof.dr.sc. Ivan Dragičević, a zatim i autori dr.sc. Ivo Velić i prof.dr.sc. Josipa Velić i to kratkim prikazom tijeka istraživanja. Vodič je rezultat višegodišnjih terenskih i laboratorijskih istraživanja cijelog tima geologa pod vodstvom dr.sc. Ive Velića.

Voditelj programa kartografije Hrvatske gorske službe spašavanja Rudolph Schwabe predstavio je turističko-planinarski zemljovid NP Paklenica koji je izrađen u partnerskoj suradnji između Hrvatske gorske službe spašavanja i Nacionalnog parka Paklenica.

Stručni voditelj NP Paklenica dr.sc. Gordan Lukač predstavio je 2. broj časopisa „Paklina“. Riječ je o časopisu Javne ustanove NP Paklenica koji izlazi jednom godišnje, a namijenjen je posjetiteljima Parka i lokalnom stanovništvu. Cilj ovog časopisa je kontinuirano informiranje o aktivnostima i radu Ustanove, ali i o ostalim zanimljivostima vezanima za NP Paklenicu.

Na proslavi su sudjelovali i djelatnici Nacionalnog parka Una iz BiH, s kojima JU NP Paklenica ima potpisan sporazum o suradnji. Nacionalni park Unu predstavio je zanimljivom prezentacijom ravnatelj Nacionalnog parka Amarildo Mulić.

Nakon svečane proslave dio sudionika posjetio je i špilju Manitu peć.