ODRŽAN XV. MEĐUNARODNI SUSRET PENJAČA PAKLENICA 2014.

Ovogodišnji XV. Međunarodni susret penjača Paklenica 2014. uspješno je održan u razdoblju od 1.5. – 4.5., unatoč nestabilnom vremenu i povremenoj kiši, s bogatim programom i popratnim događanjima.

Usprkos lošoj prognozi Paklenicu je prvog dana natjecanja na prvosvibanjski Međunarodni praznik rada posjetilo preko tisuću posjetitelja. Uspješno je održano brzinsko natjecanje u penjanju za djecu mlađu od 14 godina Kids' speed Paklenica 2014., i to sedmu godinu zaredom. Natjecatelji su većinom vrijedno vježbali cijelu godinu da bi ostvarili što bolje rezultate, a bilo ih je koji su po prvi put probali penjati i uspjeli su uspješno ispenjati smjer do kraja!
Pobjednice ovogodišnjeg natjecanja:
- u mlađoj kategoriji (rođeni iza 2002.) smjer Zava 4b Lara Kmoch s vremenom 1:17.38
- i u starijoj kategoriji Anamarija Lovrica (rođeni 2000 . – 2002.) smjer „Čuja ti si bog i batina“ 5a s vremenom 0:48:49.
Za osvojena prva tri mjesta u svakoj kategoriji natjecatelji su dobili medalje i vrijedne nagrade, a sponzori natjecanja bili su TO "Jabuka" i izdavačka kuća "Meridijani". Svi ostali natjecatelji dobili su majice i bon za sladoled u suvenirnici TO "Jabuka".
REZULTATI NATJECANJA i FOTOGALERIJA

U petak 2.5. održan je i penjački maraton „PAKLENICA FROM DAWN TO DUSK 2014.“ u kojem su natjecatelji morali u razdoblju od zore do sumraka ispenjati što veći broj smjerova i prikupiti što više bodova. Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja u kategoriji mješovitih parova su Inga Patarčić i Luka Mudronja s 1150 bodova i u kategoriji muških parova Marko Skorić i Marko Žabčić s 140 bodova. Glavni spoznzor natjecanja je CAMP koji je nagradio natjecatelje s penjačkom opremom, a svi su dobili još i set Palmolive proizvoda (zastupnik za Hrvatsku AWT International d.o.o.). 
REZULTATI

Isti dan održano je i natjecanje Big wall speed climbing u stijeni Debelog kuka za muškarce, zbog izuzetno loše prognoze za ostatak vikenda. Ipak ni vrijeme ni pomicanje termina nije omelo varaždinske penjače u ostvarenju nevjerojatnog cilja. Braća Levatić, Jurica i Perica srušili su prošlogodišnji rekord od 20:49 za čak 5 minuta!! 

Popeli su smjer Big Wall Speed Climbing 160 m dug, ocjene 6c+ za samo 15:16!!! Moramo napomenuti da su Čorko i Mucko bili jako blizu sa isto tako nevjerojatnih 15:55!!! Varaždinci su pomeli svu dosadašnju konkurenciju!
FOTOGALERIJA


Nagrade pobjednicima su dodijeljene isti dan u večernjim satima u hotelu „Alan“, a istu večer održan je i VII. Paklenica Film Festival amaterskog penjačkog filma. Nagradu je dodijelila publika, a najdužim pljeskom je nagradila Dina Šimeka iz Varaždina za film „Norway 2013.“. Riječ je o filmu o penjačkoj ekspediciji članova Hrvatske gorske službe spašavanja i kluba PK Vertikal iz Varaždina u slikovitu Norvešku, a uspješno ispunjeni cilj ekspedicije bio je ispenjati najveću vertikalnu stijenu Europe - Troll Wall (Trolwegen). Film možete pogledati na sljedećem linku http://vimeo.com/88740957.

Norway expedition 2013, PK Vertikal from Pk-Vertikal on Vimeo.

U subotu ujutro (3.5.) održano je i natjecanje u brzinskom penjanju za žene "Big Wall Speed Climbing" i to u smjeru Karamara Sweet Temptations 6a+/110 m.
Pobjednice natjecanja su Sunčica Hrašćanec i Inga Patarčić s vremenom 16:02. Natjecanje je tijekom penjanja zadnjeg tima (Maja Rakić i Ivana Frangen) prekinuto zbog kiše.
FOTOGALERIJA


Kiša ipak nije smetala natjecateljima II. Paklenica Traila koji su se natjecali u tri kategorije: jogging, light i ultri.
Pobjednici:
1. Jogging 10 km
Muškarci - Bartlomiej Wower 1:21
Žene - Agata Pietrala 1:55
2. Light 31 km
Muškarci - Adam Pieprzycki 3:30
Žene - Anna Alicja Paszczak 4:34
3. Ultra 49 km
Muškarci - 1. Nenad Keč 8:07


Vidimo se sljedeće godine!