Špilja „Manita peć“

Špilja Manita peć je otvorena za posjećivanje. Zbog trenutnih okolnosti, uzrokovanih pandemijom virusa SARS-CoV-2 i bolesti COVID 19, špilja Manita peć do daljnjega radi utorkom, srijedom, četvrtkom, subotom i nedjeljom od 10:00 do 13:00 sati.

Obilaske će po dolasku posjetitelja organizirati vodiči, a prethodna najava nije potrebna.
Dopušteni broj posjetitelja koji mogu istodobno boraviti u špilji je ograničen na maksimalno 15 osoba.

Posjetitelje se poziva na pridržavanje mjera higijensko-epidemiološke zaštite:

  • prije i nakon kontakta (preuzimanje ulaznica i plaćanje), te prilikom ulaska u špilju obavezna je dezinfekcija ruku, sredstva za dezinfekciju su dostupna ispred špilje
  • obavezno je držanje razmaka od 1,5 m između posjetitelja (ne odnosi na članove obitelji)
  • preporučuje se korištenje zaštitnih rukavica i maski

Zahvaljujemo na razumijevanju i apeliramo na odgovorno ponašanje i uvažavanje preporuka od strane vodiča prije ulaska i tijekom boravka u špilji.

Manita peć je jedina špilja na prostoru Parka koja je otvorena i uređena za posjet. Svojom prostranošću i ljepotom ukrasa oduševljava posjetitelje još od davne 1937. godine, kada je nakon uređenja staze započelo njeno posjećivanje. Ulaz u špilju nalazi se na 570 m nadmorske visine, a  uspon od parkirališta u Velikoj Paklenici do nje traje oko sat i pol.

Špilja obiluje špiljskim ukrasima ili sigama. Oni se razlikuju prema obliku i načinu postanka. Najčešći tipovi siga koje možete vidjeti u Manitoj peći su  stalagmiti, stalaktiti, sigasti stupovi (stalagnati) i špiljske kamenice (kaskade). Neki od tih ukrasa dobili su imena po svojim zanimljivim oblicima, primjerice kaciga, orgulje i vještica.

Špilja Manita peć odlikuje se i bogatstvom podzemne faune. U špilji možete zapaziti razne vrste šišmiša, a dosadašnjim istraživanjima ukupno su utvrđene i 52 svojte beskralješnjaka od čega je 20 svojti pravih špiljskih životinja. One su se prilagodile podzemnom okolišu i obično ne mogu preživjeti izvan špilja. Karakterizira ih nedostatak pigmenta i organa vida, ali imaju razvijena druga osjetila (miris, okus, dodir). Manitu peć su istraživali i u njoj sakupljali faunu mnogobrojni poznati europski biospeleolozi. Rezultat toga je otkriće novih vrsta, kao što je lažištipavac Chthonius radjai i račić Bogidiella sketi

 MG 4953cropped crop „Vještica“ iz Manite peći

UPUTE ZA POSJETITELJE:
Ukoliko se odlučite posjetiti Manitu peć, u njoj ćete provesti oko 30 minuta u pratnji vodiča i upoznati mnoge tajne tog zanimljivog podzemnog svijeta. Temperatura u špilji cijele godine kreće se oko 9°C, pa vam preporučujemo da u toplijem dijelu godine ponesete odgovarajuću odjeću. Obilazak špilje je moguć samo u pratnji vodiča. Ako sa sobom vodite psa, molimo da uzmete u obzir da će vas on zbog osjetljivog špiljskog ekosustava te obilaska u grupi morati pričekati ispred špilje. Obilazak se naplaćuje, a ulaznice kupujete ispred špilje. Naplata se vrši isključivo gotovinom.