Vrhovi iznad 1700 m/nv

 

Vaganski vrh (1757 m/nv) najviši je vrh planine Velebit, a ujedno i Nacionalnog parka Paklenica. Travnati vrh je širok i zaravnat, a vidik se za vedrog vremena pruža u krugu 300 km; lako se razabire 150 km udaljeni Risnjak, 110 km udaljeni Klek, 105 km daleki Troglav, najviši vrh Dinare.

Sveto brdo (1753 m/nv) posljednje je istaknuto uzvišenje velebitskog masiva, koje dominira među njegovim vrhuncima odakle se god gleda Velebit. To je ujedno i drugi najviši vrh Velebita s kojega se pruža pogled na ličku i na primorsku stranu. Do Svetog brda se stiže za pet sati iz Planinarskog doma ili za četiri sata s Malog Libinja.

Vrh Liburnije (1709 m/nv) jedan je od najljepših vidikovaca na Velebitu s kojega se pruža prekrasan pogled na cjelokupni arhipelag srednjeg Jadrana. Vrh je dobio ime prema prvom planinarskom društvu u Zadru "Liburnija", a i u Dalmaciji, osnovanog 1899. godine. Najprikladnija ishodišna točka za uspon je planinarski dom (480 m) Velikoj Paklenici od kojega vodi markirana staza do vrha. Uspon je strm i zahtjevan pa se preporuča samo iskusnim planinarima u odličnoj fizičkoj kondiciji.