15 Prosinac 2023

Međunarodni dan planina 11.12.2023.

U subotu, 09.12.2023., održana je edukativna radionica za djecu pod nazivom „Međunarodni dan planina“ u organizaciji Javne ustanove Nacionalni park Paklenica.

Zašto su nam važne baš planine?
Naravno, Nacionalni park Paklenica se nalazi na planini Velebit koja je najduža planina u Hrvatskoj (145 km). Unutar granica Nacionalnog parka se nalazi i najviši vrh Velebita (Vaganski vrh, 1757m). Njezinim klancima teku dva potoka koji su važan vodeni resurs za okolna mjesta. Bogata bioraznolikost koju nalazimo na našem području gdje se posebno ističe preko 1000 biljnih vrsta i podvrsta s velikim udjelom rijetkih i endemičnih vrsta su nešto što je vrijedno sačuvati. Na Paklenici možemo još uvijek pronaći tri velike zvijeri: vuka , risa i medvjeda. Planina nam je važna i zbog društvenog i ekonomskog razvoja. Našim stazama (preko 150km) se kreću planinari i ostali posjetitelji, a stijene (preko 550 penjačkih smjerova) koriste penjači koji uživaju u atraktivnom prostoru.
 

Radionica je održana za mlađe članove Izviđačke udruge „Zarus“ u dobi od 7 do 11 godina. Broj sudionika bio je 15. Radionicu je vodila Lana Posedi, „Zelenko“, obrt za poduku uz pomoć edukatora Nacionalnog parka Nikice Bušljete i Sanje Smodlake Vitas voditeljice mlađe skupine izviđača. Edukativna radionica imala je za cilj osvještavanje i podučavanje o važnosti planina i Nacionalnog parka „Paklenica“ kao i proučavanje flore i faune nacionalnog parka.

Radionica je imala dva međusobno povezana dijela. Prvi dio održan je u prostorijama PD „Paklenica“ te je bio vezan uz upoznavanje planina, definiranje planina u svijetu i u Hrvatskoj (Dinara i Velebit), podučavanje o važnosti planina za čovjeka te uvod u obilježja Nacionalnog parka „Paklenica“. Drugi dio održan je u perivoju kraljice Jelene Medijevke gdje su djeca učila o flori i fauni Nacionalnog parka „Paklenica“ (upoznavanje naziva, staništa i karakteristika određene biljne i/ili životinjske vrste). Nakon pojašnjenja životinjskih (medvjed, lisica, vuk, šišmiš, lastin rep, poskok, planinski žutokrug, divokoza, divlja svinja, sova) i biljnih vrsta (prozorski zvončić, crvena iglica, đurđica, bosanski ljiljan, pasji jezik) uslijedila je igra „Potrage“ u kojoj su djeca imala za zadatak pronaći kartice sa slikom životinje ili biljke raspoređene po perivoju prema staništu ili karakteristikama vrste.

FOTOGRAFIJE
 
52fbef6b-5757-4b4d-93ae-99698a226474.JPG
 
 
IMG-1.jpg
 
IMG-2.jpg
 
img-3.jpg
 
img-4.jpg
 
20231209_113133.jpg
 
 
20231209_111445_1.jpg