25 Kolovoz 2018

Obilježena Međunarodna noć šišmiša u NP Paklenica

U petak 24. kolovoza 2018., po četvrti put smo organizirali obilježavanje Međunarodne noći šišmiša. U večernjim satima ispred upravne zgrade JU NP Paklenica skupilo se 50-ak djece i roditelja koja su sudjelovala u kretivnoj radionici crtanja i bojanja šišmiša, izrađivanja šišmiš maskica, origamija i sl., a najzanimljivij likovni radovi stavljeni su na Ploču potpore.
Naša volonterka Sandra fotografirala je djecu uz panel šišmiša, a svi koji su se fotografirali dobili su fotografije za uspomenu.

Biologinja Ivana Adžić održala je zanimljivo predavanje o šišmišima, posebno predstavivši malog potkovnjaka kojeg je organizacija BatLife Europe izabrala za „Šišmiša godine 2018.“ .
Mali potkovnjak je jedna od najmanjih vrsta šišmiša, a teži samo 5 do 9 grama s rasponom krila 192-254 mm i dužinom od 35-45 mm. Gornja strana tijela im je sivosmeđa ili ima blago crvenkasti ton, dok je donja strana siva do sivobijela. Poput velikog potkovnjaka, i ova je vrsta vrlo prepoznatljiva, jer ima tipični oblik nosa koji potsjeća na potkovu. Ta osobina im je i donijela ime "potkovnjak".

Nakon predavanja organizirali smo i potragu za šišmišima pomoću bat detektora, osluškujući njihove zvukove.

Posebno iznenađenje u programu bila je demonstracija speleološkog spuštanja u jamu, za koju smo iskoristili vertikalu od balkona upravne zgrade do ulaza u podrum. Speleolog Filip Bach djeci je pokazao opremu i odgovarao na njihova pitanja vezana za speleologiju.