SAVJETI PENJAČIMA

Sigurnosna oprema:
Iako je kaciga nepopularna među sportskim penjačima, uvijek postoji i najmanja mogućnost ozljede glave (krušljiva stijena, penjanje više dužina, ...). Zato svakako stavite kacigu na glavu. Alpinistima je kaciga obvezni dio opreme.

Provjera opreme:
Kada kupujete ili posuđujete opremu, pogledajte ima li oznaku sigurnosnog standarda koji jamči da je oprema prošla potrebna ispitivanja. Pazite od koga posuđujete opremu.
Karabiner, sprava za osiguravanje, ili bilo koji drugi dio metalne ili plastične opreme koji je s visine pao na tvrdu površinu valja smatrati nepouzdanim i po mogućnosti baciti. Na njemu se mogu pojaviti nevidljive pukotine i lomovi, što može uzrokovati pucanje metala ili plastike.

Provjeravajte svoje i partnerovo znanje rukovanja opremom i tehnikama
Osiguravatelji su znali uzrokovati ozbiljne nezgode lošim rukovanjem spravom za osiguravanje. I najiskusniji penjači znali su se krivo navezati na uže ili nisu dva puta provukli remen od pojasa kroz sigurnosnu kopču. Ove stvari uvijek ponovo provjeravajte i po nekoliko puta.

Komunicirajte s partnerom
Osiguravatelj i penjač uvijek bi trebali znati što onaj drugi ima na umu. Kada penjač dođe do štanda od životne je važnosti da osiguravatelj zna što su namjere penjača, hoće li se privezivati, spustiti, abseilati ili penjati dalje.

Informiranje o penjalištu
Raspitajte se o smjeru koji penjete, dužini, težini, kvaliteti spitova i štanda. Često su se nesreće događale jer bi uže bilo prekratko pa bi kraj užeta „procurio“ kroz spravu za osiguravanje ili na vrhu ne bi bilo štanda ili bi bio na starim spitovima.

Treninzi
Redovito odlazite na sportsko penjačke treninge u dvorane s umjetnom stijenom. To će vam omogućiti da steknete dovoljno snage i gipkosti, no oni nikako ne smiju biti zamjena za penjanje u prirodi na stijeni već samo dodatni trening. Redovito odlazite na penjačke ili alpinističke izlete. Samo ćete redovitim penjanjem steći potrebno iskustvo, znanje i sigurnost. Ako ste imali dulju pauzu, a spremate se na sportsko-penjački izlet, svakako ponovite tehnike osiguravanja, ukopčavanja i prevezivanja na štandu, a za alpinistički izlet uz sve ovo obnovite još i znanje postavljanja međuosiguranja, izrade sidrišta i tehnike abseilanja.

 Preuzeto sa www.gss.hr
    

    PRAVILA ZA PENJAČE

  •     Penjanje je dozvoljeno samo na penjalištu
  •     Obvezatno je korištenje kompletne opreme za penjanje (kaciga!)
  •     Zabranjeno solo penjanje
  •     Zabranjeno je postavljenje novih i izmjena postojećih smjerova
  •     Penjete se na vlastitu odgovornost.
  •     Preporučujemo da se sve primjedbe i eventualni nedostaci vezani za penjalište upišu u penjački info-book.

    
      
Penjačima preporučujemo korištenje » Penjačkog vodiča Paklenica (autor B. Čujić, izdavač Astroida d.o.o., Zagreb)