20 Studeni 2020

U listopadu održane edukacije za djelatnike Javne ustanove NP Paklenica

Tijekom listopada održane su edukacije za djelatnike Nacionalnog parka Paklenica u sklopu EU projekta „Podzemni grad u srcu Velebita: razvoj cjelogodišnjeg održivog i sigurnog aktivnog turizma u NP Paklenica i širem velebitskom području" KK.06.1.2.01.0013.

Dvodnevna edukacija za vodiče aktivnog i pustolovnog turizma, u kojoj je sudjelovalo 11 djelatnika Javne ustanove, održana je 26. i 27. listopada 2020. u prostorijama Posjetiteljskog centra Podzemni grad Paklenice uz obavezno poštivanje epidemioloških mjera. Edukaciju su provodili članovi Hrvatske gorske službe spašavanja. Prvim danom edukacije obuhvaćene su teme poput meteorologije, sigurnog vođenja grupa na izlete i ture, procjene situacije i organizacija akcija zbrinjavanja i spašavanja, teoriju i praksu orijentacije i kartografije. Drugi dan edukacije obuhvatio je temu opasnosti u prirodi i upravljanje rizicima te teoriju pružanja prve pomoći u prirodi. Na kraju edukacije uslijedila je pismena provjera znanja, na osnovu koje je su polaznici dobili certifikate o položenoj edukaciji za vodiče aktivnog i pustolovnog turizma.

Odmah u nastavku, uslijedila je dvodnevna obuka čuvara prirode na kojoj su sudjelovali čuvari prirode Javne ustanove Nacionalni park Paklenica. Obuku su, 28. i 29. listopada 2020, proveli članovi Hrvatske gorske službe spašavanja u prostorijama Posjetiteljskog centra Podzemni grad Paklenice uz obavezno poštivanje epidemioloških mjera. Prvoga dana obuke prezentirane su sigurnosne upute za aktivnosti u Parku i preventiva, načini dojave o nesreći, upitnik o nestaloj osobi, uvod u taktike traženja. Obrađena je i početna faza potrage. Drugi dan obuke obuhvatio je prezentaciju organizacije akcije spašavanja, obrađene su teme opasnosti u planini te pružanje prve pomoći. 

Više o samom projektu možete saznati na poveznici: https://www.np-paklenica.hr/hr/projekti/podzemni-grad-u-srcu-velebita

Lenta 2 NPP

Podzemni grad u srcu Velebita: razvoj cjelogodišnjeg održivog i sigurnog aktivnog turizma u NP Paklenica i širem velebitskom području" Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Javne ustanove Nacionalni park Paklenica.