08 Listopad 2020

U sklopu projekta BEECH POWER održana online radionica Analize situacije

Virtualna radionica Analize situacije održana je 28. rujna 2020. u organizaciji Javne ustanove Nacionalni park Paklenica i vanjskih stručnjaka (OIKON d.o.o.). 

U fokusu radionice bile su komponente NP Paklenice koje se nalaze na UNESCO-vom Popisu Svjetske baštine pod nazivom „Bukove prašume i izvorne bukove šume Karpata i ostalih regija Europe“. U uvodnom dijelu radionice predstavljen je projekt BEECH POWER te značajke samih lokaliteta i aktualni status upravljanja. Radionica je bila koncipirana na način da su dionici podijeljeni u dvije grupe, a metoda provođenja radionice bila je Open Standards for the Practice of Conservation. Raspravljalo se o trenutnom stanju komponenti Svjetske baštine (Suva draga-Klimenta i Oglavinovac-Javornik), što u očuvanju radimo dobro, a što bi mogli bolje, koje su nove prilike te kako ih iskoristiti i koji su sljedeći koraci.

Zaključak ove radionice je da posebnu pažnju treba obratiti dodatnoj promociji i edukaciji, svakako raditi na dodatnoj suradnji s obrazovnim ustanovama kroz razvoj edukativnih programa, te na edukaciji lokalne zajednice o održivom razvoju.

Rezultati radionice u Hrvatskoj upotpunit će rezultate sa sličnih radionica Analize situacije koje su u sklopu projekta BEECH POWER održane u Njemačkoj i Sloveniji. Objedinjeni u zajedničkom izvješću, ti će rezultati biti iskorišteni za provedbu nadolazećih radionica Razvoja strategija.

BEECH POWER CMYK