16 Lipanj 2020

Lipanj je mjesec krijesnica! Podržimo volonterski projekt „Krešo Krijesnica-vratimo svjetla našeg djetinjstva“

Znanstvenici i studenti Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Wollongongu u Australiji pokrenuli su 2019. godine projekt „Krešo Krijesnica-vratimo svjetla našeg djetinjstva“ s ciljem da senzibiliziraju javnost na utjecaj urbanizacije na ove izuzetno zanimljive i osjetljive kukce.

Krijesnice (Lampyridae) su kukci koji žive na svim kontinentima u područjima tropske i umjerene klime. U Hrvatskoj su do sada bile poznate dvije vrste krijesnica – ivanjska krijesnica (Lampyris noctiluca) i mala ivanjska krijesnica (Lampyris splendidula). Kao rezultat suradnje javnosti i dojava o nalazima krijesnica diljem Hrvatske, znanstvenici su tijekom protekle godine uspjeli identificirati četiri vrste krijesnica pa osim navedenih, Hrvatsku nastanjuju i Luciola italica te Lampyris germariensis.

Krijesnice su aktivne upravo sada, u lipnju, a ovisno o vremenskim prilikama najaktivnije su navečer između 21 i 22 sata.

Krijesnice nisu štetočine niti za biljke niti za ljude. Hrane se drugim životinjama (puževima, ličinkama drugih kukaca i sl. ). Ono što ih čini izuzetno zanimljivim kukcima je bioluminiscencija odnosno sposobnost da enzimatskom razgradnjom spoja luciferina emitiraju svjetlo. Njihov svjetlosni organ se nalazi na zatku, a svijetlost emitiraju kako bi komunicirale, privukle partnera, obranile teritorij ili upozorile predatore.

Urbanizacija, ponajprije opće zagađenje okoliša i svjetlosno zagađenje, glavni su uzrok sve manje brojnosti krijesnica. Umjetna svijetlost o kojoj ni ne razmišljamo (rasvjeta, ulična rasvjeta, reklame i slično) ometa ove kukce u njihovoj međusobnoj komunikaciji. Pretjerana upotreba pesticida još je jedan od uzroka njihove sve manje brojnosti.

Zaštićena područja poput Nacionalnog parka jedna su od rijetkih oaza za krijesnice u kojima nema umjetnih izvora svjetlosti na većini područja i gdje je priroda još uvijek očuvana u svom izvornom stanju.

Ovim projektom pokušava se podići razina svijesti javnosti da svojim djelovanjem doprinesemo očuvanju ove i ostalih skupina kukaca kojima je urbanizacija narušila staništa dok još nije kasno.

U projekt se mogu uključiti svi zainteresirani građani koji mogu obavještavati voditelje projekta preko službene Facebook stranice (Krešo Krijesnica), Instagram stranice (Krešo Krijesnica) te Twittera (#crofirefly) ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., o područjima gdje su viđene krijesnice. Osim lokacije potrebno je navesti i datum, vrijeme i broj krijesnica te, ako je moguće, i fotografiju.