23 septembre 2021

Izložba fotografija Stanka Gilića - ČOVJEK PLANINA

Zahvaljujući susretljivosti Riječkog alpinističkog kluba posjetitelji Nacionalnog parka Paklenica će moći razgledati izložbu fotografija doajena hrvatskog alpinizma Stanka Gilića – ČOVJEK PLANINA. Izložba je postavljena u Posjetiteljskom centru "Podzemni grad Paklenice", gdje ostaje do 10. listopada 2021. 

Stanislav - Stanko Gilić je rođen u Sumartinu na Braču 16. veljače 1932. godine, a preminuo u Rijeci 24. kolovoza 2017. Djetinjstvo i nekoliko razreda osnovne škole provodi u rodnom mjestu. Kasnije školovanje nastavio je u Splitu gdje završava srednju školu. Već u školskim danima pokazuje veliki interes za planinarenje i prva iskustva stječe na Mosoru i Biokovu. Nakon završetka srednje škole, u potrazi za poslom, stiže u Rijeku i tu ostaje do kraja života. U Rijeci završava studij geografije na Pedagoškoj akademiji. Kao izvrstan student na Akademiji se i zapošljava kao asistent na Odsjeku geografije. Kada je Akademija transformirana u Pedagoški fakultet, a kasnije u Filozofski, Stanko je završio i studij kroatistike i od tada je radio u fakultetskoj knjižnici. Posebna interesna područja, kao trajna preokupacija, bile su mu onomastika i toponomastika iz kojih je objavljivao različite priloge u stručnim izdanjima.

Stanko Gilić je u Nacionalnom parku Paklenica ostavio neizbrisiv trag kao autor penjačkih vodiča "Anića kuk i Ćuk" (1968.) i "Paklenica" (1979.), te  prvenstvenim usponom smjera “Klin” u Anića kuku. Danas taj smjer još uvijek predstavlja izazov za mnoge penjače, pogotovo njegovo slobodno ponavljanje.