UK1 DE french

Jesenska događanja i aktivnosti u Nacionalnom parku Paklenica

Jesen u Nacionalnom praku Paklenica započela je obilježavanjem Dana europske baštine, a budući da je ovogodišnja zajednička tema većine zemalja Vijeća Europe Baština i priroda: krajolik mogućnosti, mi smo 23. rujna 2017. organizirali besplatan cjelodnevni izlet uz stručno vođenje od 9:00 do 18:00 sati. Cilj izleta je bio sudionicima prezentirati bukove šume Nacionalnog parka Paklenica, koje su od 7. srpnja 2017., zajedno s još 63 lokaliteta „Iskonskih i drevnih bukovih šuma Karpata i drugih regija Europe“ uvrštene na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

Paklenica 68 web

Od 24. do 30. rujna 2017. uslijedio je Tjednom planinarenja i penjanja, koji se održavao u sklopu projekta „Penjanje za sve ” u organizaciji Hrvatskog planinarskog saveza uz  suradnji s planinarskim savezima iz Češke, Italije, Slovačke, Mađarske i  Slovenije. Progam je  sufinanciram od strane EU fonda Erasmus+, a Nacionalni park Paklenica je ugostio stotinjak vrhunskih mladih penjača, te stručnjaka iz mnogih planinarskih djelatnosti (instruktori, spašavatelji, vodiči), koji su 29. rujna održali  radionicu penjanja za učenike OŠ Starigrad. Tijekom Tjedna planinarenja i penjanja  u Prezentacijskom centru „Podzemni grad Paklenice“ održana su i brojna zanimljiva predavanja koji su bila otvorena za publiku. Više o događanju možete pronaći na: https://goo.gl/RGkXxL

logo-penjanje-za-sve 475 0 withoutgrow

 

Organizatori nacionalnog programa osposobljavanja trenera sportskog penjanje prepoznali su Nacionalni park Paklenicu kao idealan prostor za provedbu programa, pa je ovdje od 29. rujna do 1. listopada 2017.  je  održan prvi modul praktične nastave.Više o događanju možete pronaći na: https://goo.gl/ic8F29

Foto instruktori

7. i 8. listopada stanica planinarskih vodiča Zagreb u suradnji s Udrugom Via Dinarica Croatia u Nacionalnom parku Paklenica je povodom dana Via Dinarice održala terensku radionicu za stotinjak sudionika.  Na dvodnevnoj radionici je predstavljena planinarska obilaznica SPV “Vila Velebita”, te planinarsko-penjački potencijali NP Paklenica.

Via Dinarica Day

Fotografija preuzeta sa https://goo.gl/LqryYJ

Dan otvorenih vrata organizirali smo 14. listopada, omoćućivši svim posjetiteljima besplatan ulaz u Park s mogućnošću razgleda posjetiteljskog centra  i špilje Manite peći. Taj dan Park je posjetilo oko 1.700 posjetitelja, pa smo iskoritili priliku za provođenje anketiranja u svrhu statističke analize posjetitelja i evaluaciju kvalitete sadržaja, sa svrhom unaprijeđenja upravljnja Parkom.
U okviru obilježavanja 68. obljetnice Parka, u suradnji s BK Zadar 15. listopada je održana 7. biciklijada Zadar – NP Paklenica, na kojoj je sudjelovalo više od stotinu biciklista svih uzrasta.

DSCN0390 DSCN0407

Ovaj pregled završavamo najsvečanijim događanjem, 19. listopada proslavili smo 68. rođendan Nacionalnog parka Paklenica. Program proslave uključio je predstavljanje 5. broja časopisa Paklina, predavanje „Bukove šume Nacionalnog parka Paklenica na Popisu Svjetske baštine UNESCO-a“, a posebnu pažnju uzvanika privuklo je predstavljanje virtualne šetnje kroz Manitu peć i virtualnog prikaza penjačkog smjera, koje je  razvijajući precizne i brze sustave snimanja i postupke 3D rekonstrukcije pomoću laserskog skeniranja izradio tim mladih stručnjaka iz Zadra.

DSCN0419

 

 

 

 

 

Više...

Dan otvorenih vrata u Nacionalnom parku Paklenica

Slavimo 68. rođendan Nacionalnog parka Paklenica i tim povodom organiziramo Dan otvorenih vrata u subotu 14. i četvrtak 19. listopada 2017.

Za sve posjetitelje osiguravamo besplatan ulaz u Park posjetiteljski centar "Podzemni grad Paklenice", a u šumarskoj kući "Lugarnica" se možete okrijepiti po povoljnim cijenama!


Radujemo se Vašem dolasku!

Više...

Obilježavanje Dana europske baštine u Nacionalnom parku Paklenica

Obilježavanje Dana europske baštine već dugi niz godina stavlja u fokus zajedničko kulturno naslijeđe europskog kontinenta te na taj način širi znanje i podiže svijest, kako o vlastitom kulturnom naslijeđu, tako i o vrijednostima drugih kultura, temeljene na međusobnoj toleranciji i poštovanju.

Dani europske baštine obilježavaju se tradicionalno tijekom rujna i listopada, a budući da je ovogodišnja zajednička tema većine zemalja Vijeća Europe Baština i priroda: krajolik mogućnosti, u obilježevanje se uključila i Javna ustanova „Nacionalni park Paklenica“.

Dana 23. rujna 2017. organiziramo besplatan cjelodnevni izlet uz stručno vođenje od 9:00 do 18:00 sati, a kreće se glavnom stazom do Planinarskog doma, te dalje do Furlanskih virova i Klimente, na povratku je planiran odmor i osvježenje u šumarskoj kući Lugarnici.

Cilj izleta je sudionicima  prezentirati bukove šume Nacionalnog parka Paklenica, koje su od 7. srpnja 2017., zajedno s još 63 lokaliteta „Iskonskih i drevnih bukovih šuma Karpata i drugih regija Europe“ uvrštene na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

Izlet je predviđen za grupu do 30 osoba, a prijave primamo do petka 22. rujna 2017. putem e-pošte:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Više...

Reportaža o NP Paklenica u National Geographicu Hrvatska

UNDP-ov projekt PARCS u suradnji s National Geographic Hrvatska predstavlja svih devetnaest nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj kroz serijal tekstova.

U rujnu je objavljena reportaža o Nacionalnom parku Paklenici. Neodoljive su vrleti Paklenice za mnoge posjetitelje, a osobito penjače i planinare. Geomorfologija Paklenice je posebna, ali osnovni je motiv za osnivanje parka ipak bila zaštita šuma. Neke su pakleničke bukve stare do 250 godina i promjera su oko dva i pol metra. Pod zaštitom UNESCO-a je čak 2031.87 hektara šume. Reportažom upoznajete i Dragutina Brahma, prve smrtno stradale osobe na Paklenici - ali i njegov nevjerojatan životni duh i neumorno radosno življenje.

Autor fotografije: Stipe Surać

Više...

Koliko ste puta posjetili Nacionalni park Paklenicu?

Nikada - 39.8%
1 puta - 17%
2 puta - 8.4%
3 do 5 puta - 8.9%
više od 5 puta - 24%

Ukupan broj glasova: 2957
The voting for this poll has ended on: Prosinac 19, 2015

Javna ustanova Nacionalni park Paklenica
Dr. Franje Tuđmana 14a
HR - 23244 Starigrad-Paklenica

Tel.: 00385 / 23 / 369-155, 369-202, 369 -803 (Ulazna recepcija Parka)
Fax: 00385 / 23 / 359-133

E-mail:
np-paklenica@paklenica.hr
prezentacija@paklenica.hr 

OIB: 24913665146
IBAN: HR0623300031100028968, Splitska banka

mzoip logo hr full 1                                              
 

Dizajn i izrada Meridies web design - Sva prava pridržana.